Welkom
Login / Aanmelden

Ziesjoem - Hoe!

Laden...

Bedankt! Deel het met je vrienden!

URL

Je vind deze video niet leuk. Bedankt voor je feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Toegevoegd by Admin in Maastricht Ziesjoem
1,586 Bekeken

Beschrijving

Ziesjoem

1. Lekker menneke
2. Loere nao de plefong
3. Hoe!
4. Bokkie
5. 1001 nach
6. C'est la vie
7. d'n daag vaan vendaog
8. De blomme boete zètte
9. Friete
10. Neet 't ind
11. Piereweije
12. Reiske op de maos
13. Mienjaar
14. Vol met goud gelaoje
15. Zjuulke zeuthout oet zuuzaote

-------------

Ziesjoem! werd eigenlijk nooit echt “opgericht”. Nee, Ziesjoem! is ooit “tot stand gekomen”!
Nadat Jos door Nico van Wieringen was gevraagd om af en toe als Neptunus de boten van Stiphout op de Maas bij Maastricht onveilig te maken, volgde al snel een tweede vraag: “Of Jos een paar mensen kende die wat Hollandse zeemansliedjes op de boot zouden willen zingen. Dit was het moment dat Ziesjoem! tot stand kwam; we schrijven het jaar 1986.
De groep bestond toentertijd uit 6 personen: Mario Verhoeven, Ingrid Paulussen, Henny & Eric Slangen en Marly & Jos van Herpen. De zeemansliedjes (Als de klok van Arnemuiden; Meisje ik ben een Zeeman) werden met een live orkest gezongen. Al snel werden deze nummers echter van boord gegooid en vervangen door Mestreechse meezingers.

Omdat het moeilijk was om bij elk optreden een orkest bij de hand te hebben, werden in Tongeren muziekbanden (cassettebandjes!) opgenomen in de studio van Jo Martens. Ook buiten de boot werd steeds meer opgetreden. De vraag van het publiek naar een cd bleef groeien. Het artiestenbureau van Nico van Wieringen (CL productions) regelde onze optredens en omdat Nico met een platenmaatschappij was gestart, was de stap snel gezet. De eerste cd was getiteld "Vol mèt goud gelaoje", verwijzend naar ons "piraten bestaan". Een eerste bescheiden hitje werd gescoord in de vorm van "Mienjaar".

De samenstelling van de groep was inmiddels veranderd. Eric kon vanwege een steeds drukker wordende agenda de optredens niet meer combineren. Op de plaats van Ingrid kwam Karen Groot.Ziesjoem! bestond zodoende uit Marly & Jos van Herpen, Henny Slangen, Karen Groot en Mario Verhoeven. Het aantal optredens op de boot werd minder en de optredens in de zalen namen toe. Het was een geweldige belevenis om te ervaren dat mensen je op straat gingen herkennen, er radio interviews en tv-optredens volgden, er krantenartikelen verschenen en de Ziesjoem!-nummers in café's werden gedraaid en zelfs op de radio.

Inmiddels was Ziesjoem! van platenmaatschappij veranderd en werd door Marlstone gevraagd om een cd op te nemen. Dit werd de tweede cd: "Is dat daan niks Merie?" Op deze tweede cd staat ook "Zjuulke Zeuthout" een nummer dat tot op heden nog steeds gevraagd wordt. Deze cd, samen met het winnen van het Mestreechs Vastelaovendsleedsjes Concours, zorgden voor de doorbraak. Het winnen van het leedsjesconcour met het liedje "Dreij daog laank verlore" van Peter Ruijters en Mark Quaden zorgde ervoor dat Ziesjoem! genoeg aandacht kreeg in de media vanwege een zogenaamde plagiaat-affaire omtrent dit nummer. Maar: negatieve publiciteit is ook publiciteit en voor Ziesjoem! werd het nog drukker. Voor Karen en Henny té druk en ook zij verlieten Ziesjoem!
Kees & Margo Severins waren al vaker ingevallen en ze werden gevraagd om Ziesjoem! te versterken. Vele jaren is Karen wel nog actief geweest binnen Ziesjoem! als onze penningmeester van de stichting.

De optredens werden spectaculair! We mochten op het Preuvenemint optreden, op het kampioensfeest van MVV op de Markt (voor duizenden mensen!), op de Vrijthof (voor de bobo's) en op het veld zelf. Ook grote bedrijven vroegen Ziesjoem! voor personeelsfeesten en bedrijfsfeesten. Andere hoogtepunten waren de optredens in de Zoepkoel voor de Boetegewoene Boetezitting in Venlo. Ziesjoem! heeft ook meegedaan aan het Limburgs Vastelaovendsleedsjes Concours, met een nummer van Bert en Ursula Garnier; "Tien Vinger in de Loch". Helaas hadden wij dáár geen succes mee, máár: we hebben wel in de finale gestaan!
Op een gegeven moment kon ook Mario de optredens niet meer combineren met zijn gezin en werk en moest noodgedwongen opstappen. Carl Vroemen volgde Mario op. Een derde cd werd gemaakt; "Lekker menneke" en weer stond er een knaller op in de vorm van het titelnummer "Lekker menneke".
In 1998 vroeg Bert van Engelshoven aan ons of wij al een eigen website hadden. "Nee", dat hadden wij niet. Tot op vandaag heeft Bert zich dat aangetrokken en maakt sinds die tijd de website voor Ziesjoem!
Ziesjoem! dacht alles gehad te hebben toen Peter Joosten van L1 TV de groep vroeg om een jeugd speelfilm te maken. Een avontuurlijk educatief verhaal zou het worden waarin Ziesjoem! een groep piraten speelde die de Maas moesten redden van milieu-vervuiling. Het werd een geweldige belevenis! De film werd in zes delen op L1 TV uitgezonden en op basisscholen als lesmateriaal gebruikt.

Inmiddels kwam er nog iets nieuws in de vorm van een stripverhaal, gemaakt door Peter Hermans. Hij vond dat de groep moest worden uitgetekend in een zelf verzonnen verhaal en eigengemaakte tekeningen. Peter maakte in totaal 11 strips, die jaarlijks werden uitgebracht.
Een belangrijk aspect binnen Ziesjoem! zijn de kostuums. Toen Ziesjoem! in 1986 van start ging, zocht ieder voor zichzelf thuis in de klerenkast piratenachtige kledij bij elkaar. Sinds 1995 is Marlies van de Bosch ingeschakeld; zij ontwerpt en creëert tot op heden (tezamen met Monique Hoekstra) de kostuums voor Ziesjoem! Om de 2 à 3 jaar probeert Ziesjoem! de outfit te veranderen in de vorm van kleur of thema.

In 2003 organiseerde Ziesjoem! onder toeziend oog van de Mestreechter Geis op Het Bat een Belgisch "FrieteFestival", refererend aan de hit "Friete" van het laatste album "Zjiemelezjo" en in 2004 zag een bijzondere verzamel-cd het licht: "Leuke Bezeuke", een overzicht van de beste Ziesjoem!-nummers in een geheel nieuw jasje gestoken tezamen met en in de stijl van andere artiesten.
Het Frietefestival uit 2003 was dermate succesvol dat in augustus 2004 een vervolg werd georganiseerd in de vorm van een Duits "BratwurstFestival".
De daaropvolgende jaren werden de volgdende festivals georganiseerd:
2005: Spaans Tapas-Festival
2006: Amerikaans Hamburger-Festival
2007: Hollands Haring-Met-Geen-Uitjes-Festival
2008: Oostenrijks AufWienerSchnitzel-Festival
2009: Mexicaans Nachos-Festival
2010: Limburgs Proemevlaoj-Fetsival (in het water gevallen!)
2011: Limburgs Grummelevlaoj-Festival

In 2009 besloten Margo, Kees & Carl een punt achter Ziesjoem! te zetten. Omdat Marly en Jos verder wilden gaan werd gezocht naar een nieuwe Ziesjoem!-er. Het werd Roger Stijns. Er werd in dat jaar hard gewerkt aan nieuw kostuums, Jos hing zijn “lepke” aan de wilgen én er werd een nieuwe cd in de nieuwe setting gemaakt: “Noe brant de lamp”.

Plaats reactie

RSS